Connect with us

Koło

Kolscy strażacy na to zasłużyli. Otrzymali wyższe stopnie

Opublikowano

dnia

25 listopada 2022 r. z okazji Narodowego Święta Niepodległości w siedzibie Komendy Powiatowej Państwowej Straży Pożarnej w Kole, odbyła się uroczysta zbiórka z okazji wręczenia wyższych stopni służbowych, wyróżnień oraz aktów mianowania na wyższe stanowiska służbowe funkcjonariuszom kolskiej Komendy.

Uroczysta zbiórka rozpoczęła się od złożenia meldunku przez dowódcę uroczystości kpt. Marcina Chodkowskiego komendantowi powiatowemu PSP w Kole  st. bryg. Krzysztofowi Żurawikowi. Uroczystego wręczenia wyróżnienia, aktów nadania wyższych stopni służbowych oraz aktów mianowania na wyższe stanowiska służbowe dokonali komendant powiatowy PSP w Kole st. bryg. Krzysztof Żurawik oraz zastępca komendanta powiatowego PSP w Kole mł. bryg. Arkadiusz Wypiór.

Dyplom Komendanta Głównego PSP otrzymał:

  • mł. kpt. Kamil Jasiński

Stopień służbowy kapitana:

  • mł. kpt. Mateusz Lipiński;

Stopień służbowy młodszego kapitana:

  • ogn. Katarzyna Wojciechowska

Akt nadania stopnia młodszego kapitana został wręczony podczas uroczystej zbiórki, która odbyła się w dniu 14 listopada 2022 r. w Szkole Głównej Służby Pożarniczej.

Stopień służbowy starszego ogniomistrza:

  • ogn. Tomasz Grodzicki;
  • ogn. Mariusz Łuczak;
  • ogn. Krzysztof Nykiel 1

Stopień służbowy ogniomistrza:

  • mł. ogn. Karol Dębiński;
  • mł. ogn. Paweł Kujawa

Stopień służbowy starszego sekcyjnego:

  • sekc. Rafał Łopiński;
  • sekc. Mateusz Marciniak

Mianowania na wyższe stanowiska służbowe otrzymali:

  • mł. asp. Karol Łukaski na stanowisko służbowe starszego inspektora;
  • st. str. Paweł Filipczak na stanowisko służbowe młodszego ratownika.

Na zakończenie spotkania komendant powiatowy PSP w Kole podziękował wszystkim wyróżnionym i awansowanym za dotychczasową służbę, osobisty wkład oraz profesjonalne wykonywanie powierzonych zadań służbowych.

Awansowanym i wyróżnionym serdecznie gratulujemy.

Opracowanie: mł. kpt. Katarzyna Wojciechowska

Zdjęcia: asp. Konrad Siwiński

Kontynuuj czytanie
Reklama
Kliknij, aby skomentować

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Koło

Pizza w Kole droższa niż w Warszawie

Opublikowano

dnia

Dodane przez

Każdy miłośnik pizzy wie, że to danie może być wyjątkowo smaczne, ale niestety, czasami także wyjątkowo kosztowne. Jednak czy zastanawialiście się kiedyś, dlaczego cena pizzy może się różnić w zależności od miejsca zamieszkania? Oto zagadnienie, które chcemy dziś zgłębić. Przyjrzymy się, dlaczego pizza w malowniczym mieście Koło, położonym w sercu Polski, często kosztuje nas więcej niż w stolicy, Warszawie.

Ceny pizzy – pierwsze wrażenie

Zanim zagłębimy się w analizę przyczyn tej różnicy cenowej, spójrzmy na podstawowe dane. Z pewnością, kiedy zamawiamy pizzę w Kole, nasze portfele często zostają lekko wyczyszczone. Dlaczego tak się dzieje, skoro na mapie Polski Warszawa kojarzy się z wyższymi kosztami życia?

Koszty surowców i produkcji

Jednym z kluczowych czynników wpływających na cenę pizzy jest koszt surowców i produkcji. Oczywiście, mąka, ser, sos pomidorowy i inne składniki nie są tanie, a to, jak jakość tych składników wpływa na smak pizzy, jest niepodważalne. Jednak czy te koszty różnią się tak znacząco między Kołem a Warszawą?

Wynagrodzenia pracowników

Innym istotnym czynnikiem wpływającym na cenę pizzy są wynagrodzenia pracowników restauracji. W większych miastach, takich jak Warszawa, często obowiązują wyższe płace minimalne, co może wpłynąć na koszty obsługi i produkcji. Czy to może tłumaczyć niższe ceny pizzy w stolicy?

Konkurencja na rynku

Również konkurencja na rynku gastronomicznym może mieć wpływ na cenę pizzy. W Kole jest mniej pizzerii niż w Warszawie. Czy brak konkurencji może skutkować wyższymi cenami?

Podsumowanie

W naszym artykule przyjrzeliśmy się kilku potencjalnym przyczynom, dla których pizza w Kole może być droższa niż w Warszawie. Choć cena pizzy zależy od wielu czynników, takich jak jakość składników, koszty produkcji i konkurencja na rynku, to warto zastanowić się, jak te elementy wpływają na wybór dania w naszym mieście.

Niech ten artykuł będzie punktem wyjścia do dalszej dyskusji nad cenami dań w Kolee. Warto zrozumieć, dlaczego płacimy tyle za naszą ulubioną pizzę i czy istnieją sposoby na obniżenie tych kosztów.

Zostawcie komentarz

Kontynuuj czytanie

Koło

Krzysztof Witkowski spotkał się z bratem Grzegorzem w tej sprawie

Opublikowano

dnia

Dodane przez

W odpust św. Tekli w kolskim klasztorze oo. Bernardynów odbył się wernisaż wystawy zdjęć autorstwa brata Grzegorza Koźmica.

Źródło: Krzysztof Witkowski/Facebook

Kontynuuj czytanie

Polecane